16 Şubat 2016 Salı

Anakart Nedir? Ne İşe Yarar?

Anakart, bilgisayar denilen karışık bir elektronik donanımın ilk ve en önemli, baskılı devre kartıdır. Kare şeklinde bir plakadan meydana gelmiş olup üzerinde, genişleme sağlayan kart slotları, RAM yuvaları, yongasetler ve devreler bulunmaktadır.

Anakart deyince neden akla ilk gelen bilgisayarlardır onu da bir türlü anlamış değilim bu arada, çünkü televizyondan tutun da bilgisayara kadar her türlü elektronik cihazın devrelerini üzerinde bulunduran bir anakart mevcuttur ve hepsi de hemen hemen aynı görevleri yerine getirmektedir. Herhalde sebebi, bilgisayarların genel kullanım alanı daha fazla olduğundan ve günümüz teknoloji çağında ilk akla gelen ve göz önünde bulunan ürünler olduğundan olmalı ki anakart deyince akla ilk bilgisayarlar geliyor.
Anakart ismi verilern bu donanım, bilgisayarın içinde veya dışında bulunan her türlü parçanın ve donanımın birbirine bağlandığı ve bu birimlerin birbirleriyle koordineli olarak çalışmalarını ve iletişim kurmalarını sağlayan elektronik devreler bütünü olan bir iskelet donanımdır. Anakart üzerinde, harici işlemciler ile birlikte bulunan ve bilgisayarın performansı üzerinde çok büyük etkileri olan, chipset olarak da bilinen kart işlemcileri de bulunmaktadır.
Ayrıca üzerinde bulunan portlar sayesinde görüntü, ses ve veri sağlayan harici donanım ve çevre birimlerini bilgisayara adapte ederek dış ortam ile de ilişkisini sağlamaktadır.
Bu arada küçük bir parantez açarak onboard tabir edilen ekran kartlarına da kısaca değinelim isterseniz. Onboard ekran kartı; üzerine entegre edilmiş, tümleşik halde bulunan ses kartı,ekran kartı ve ethernet kartının anakart ile birlikte tek parça halinde bulunduğu, tümleşik grafik işlemcilere nazaran daha düşük bir performansa sahip olup hiçbir zaman harici ekran kartlarının yerini tutamazlar. Bu kartlar yalnızca günlük işlerle uğraşan, oyunla işi olmayan kullanıcıların kullanımına uygundur.

Anakart Ne İşe Yarar?


Tüm bu port parçaların yanı sıra anakartın üzerinde taşıdığı kartın özelliklerini ve çalışma ayarlarını belirleyen; bütün bunların bilgisayarda ayarlanmasını sağlayan bios adı verilen bir entegre de bulunmaktadır. Bunun dışında da farklı görevleri olan bir sürü entegre ve harici aygıt, anakartın belirli bir düzen içinde olmasını ve diğer donanımlar ile uyum içinde çalışmasını sağlar. Bir bilgisayarın anakartı yani iskeleti ne kadar güçlü olursa bilgisayarın performansı da o kadar mükemmel olur.

Sadece bir tık :

0 yorum :

Yorum Gönder

Bilgisayar Hakkında Telefon Hakkında Paylaşımlar. Blogger tarafından desteklenmektedir.