14 Şubat 2016 Pazar

Laptopdaki Kısa Devreleri Tespit Etme

Notebook Kısa Devreleri

Notebookunuzun herhangi bir yerindeki fiziksel veya elektriksel tahribatlar kısa devreye sebep olabilir. Kısa devre notebok a gelen elektriği aşırı şekilde tüketerek açılmamasını sağlar. Eğer notebook adaptörü prize takılı ve ışığı yanıyorsa, adaptörü noteboo a taktığınızda notebook adaptörünün ışığı sönüyorsa notebook ta bir kısa devre var demektir.

Notebook Kısa Devreleri Tespit Etme

Multimetre kullanarak laptopunuzda kısa devre olup olmadığını kontrol etmek isterseniz laptopunuzun power jack kısmında bir ölçüm yapabilirsiniz. Multimetreyi direnç ölçme konumuna alıp power jack’in canlı ve şase uçlarında 3 ohm’dan düşük bir değer görürseniz bu laptopunuzda bir kısa devre var demektir.
Böyle bir durumda bataryayı, optik okuyucuyu (DVD Sürücü), varsa miniPCI kartları, usb cihazları sökerek tekrar ölçüm yapmalısınız. Eğer şansınız varsa bu bahsedilen aparatları çıkardığınızda yapacağınız ölçümde multimetre ekranında daha yüksek bir direnç okursunuz. Aksi halde sorun büyük ihtimal anakarttan kaynaklanıyordur.

Notebook Sıvı Teması

Notebookunuza herhangi bir sıvı döküldüğünde çıkan arızaların geneli laptopunuzun elektrik / elektronik sistemi ile ilgilidir. Notebook sıvı temasında aşağıdaki hasarlar meydana gelir:
  • Sıvı temasından dolayı kısa devre (sıvı buharlaştıktan sonra problem ortadan kalkar)
  • Sıvı temasından sonra kalan tortular yüzünden kısa devre
  • Korozyon (kola ve diğer gazlı içecekler)
  • Elektronik devrelerin kısa devreler yüzünden zarar görmesi
Notebook un üzerine herhangi bir sıvı döküldüğünde ilk olarak notebook kapatılır ve ters çevrilir. Böylece sıvının anakarta doğru akması önlenir. Daha sonra adaptör fişi ve batarya çıkarılırak enerjinin kesilmesi sağlanır ve çabucak sıvı teması olan yerleri kurulanması sağlanır.

Sadece bir tık :

0 yorum :

Yorum Gönder

Bilgisayar Hakkında Telefon Hakkında Paylaşımlar. Blogger tarafından desteklenmektedir.