16 Şubat 2016 Salı

Cpu(işlemci)Nedir? Ne işe Yarar?

CPU (Central Processing Unit-Merkezi İşlem Birimi); 
bilgisayarın çalışmasını düzenleyen ve programlardaki tümkomutları tek tek işleyen birimdirBu birim bir ya da iki entegre devre içerisinde gerçekleştirilmesi ile mikro işlemci adınıalır. CPU; Bilgisayarın program komutlarını bellekten aldıktan sonra kodlarını çözenkarşılığı olan işlemleri yerinegetiren ve sonuçları gerekli yerlere gönderen merkez birimidir. CPU genellikle bilgisayarın beyni olarak tanımlanır.Çünkü tüm işlemler CPU tarafından yapılır. ,


Bir bilgisayarın işlem yeteneği ve hızı işlemcisinin yeteneği ve hızıyladoğrudan ilgilidir.Yapı olarak bakıldığında bir merkezi işlemciince bir silikon tabaka üzerinde çok küçük altın yollarla birbirine bağlanmışmilyonlarca transistor adı verilen elektronik devre elemanından oluşur. CPU içindeki teansistörlerden hangilerinin neşekilde çalışacağı gerekli yazılım programı tarafından makine dilinde CPU’ya iletilir ve böylelikle programlar işlemcitarafından çalıştırılır.

Bu sayı grupları üzerinde işlem yapmak için işlemci içerisinde bir takım komut listesinden oluşan bir program mevcuttur. Bu komutlar işlemciye iki sayının çıkarılması, toplanması yönünde emir verebildiği gibi klavyeden girilen tercihlere göre bir takım komut satırını atlayıp (şartlı dallanma – conditional branch) diğer komut satırlarını uygulamaya devam edebilir. Yani klavyeden bir soru karşısında gireceğimiz “E” (evet) veya “H” (hayır) ifadelerine göre program belirli komut satırlarını uygular veya uygulamaz. Temel olarak, mikroişlemcinin yaptığı iş, bitler üzerinde işlem yapmak üzere komutları çalıştırmaktır.

Sadece bir tık :

0 yorum :

Yorum Gönder

Bilgisayar Hakkında Telefon Hakkında Paylaşımlar. Blogger tarafından desteklenmektedir.